Biografie

NK veldrijden podium 2014Een onbeschreven blad is Sophie inmiddels niet meer als het om veldrijden gaat. Toch was het niet direct vanzelfsprekend dat ze in die tak van de sport uit zou komen. “Ik begon ook met schaatsen”, vertelt ze. “Hoewel ik in het Friese Drachten geboren ben zijn we toen ik twee was naar Enschede verhuisd en daar ben ik opgegroeid met het schaatsen. Op de middelbare school ging ik voor trainingen zelfs drie keer per week naar de ijsbaan in Deventer. Ik vond het schaatsen leuk, maar eigenlijk vond ik de zomerstop veel leuker. Dan trainden we namelijk op de fiets.”

De switch naar de fiets kwam er dan ook. Eerst op de racefiets bij de Stofwolk en OWC. Inmiddels is Sophie lid van WV Schijndel. “Voor die laatste club ben ik ook wat wedstrijden op de weg gaan rijden en op de mountainbike. Ronde mijn 15e reed ik met mijn vader wekelijks heel Nederland door of gingen we naar West-Duitsland om te mountainbiken. Met de nationale MTB selectie kwam ik ook regelmatig in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland voor internationale wedstrijden. Daar kwam ik er steeds weer achter dat mijn technische vaardigheden onder de maat waren.”

Veldrijden
Het mountainbiken bleek technisch gezien niet echt aan Sophie besteed. “Na veel valpartijen, littekens en hechtingen besloot ik het dan ook over een andere boeg te gooien en te gaan veldrijden. Na wat regionale wedstrijden in het oosten van Nederland was het NK in Sint-Michielsgestel met eerste nationale cross en daar finishte ik als derde bij de junior vrouwen. Toen ik in 2009 verrassend derde werd in de Koppenbergcross maakte ik min of meer de stap naar het internationale veldrijden.” In die periode reed Sophie nog voor een privé sponsor, Goossens Raceshops van Henk Beumer.

1527073_1200632516741758_1110978093_nWat volgde was een overstap naar het ZZPR-Destil team in het winterseizoen 2010/2011. Daar trof Sophie onder meer Daphny van den Brand als ploeggenote, terwijl ze in het voorjaar wegwedstrijden reed voor het Merida Cycling Team dat onder leiding stond van Sissy van Alebeek. “Bij hen heb ik een goede basis kunnen leggen voor het winterseizoen, waarna ik in alle veldritten in de top tien eindigde. Behalve op het wereldkampioenschap. Daar werd ik elfde.”

Een jaar later volgde een nieuw verhuizing van ploeg. Sophie sloot zich aan bij Telenet-Fidea. Bij die ploeg combineerde ze in de zomer haar studie met trainingsstages in het buitenland en een wegprogramma. “Het fietsen werd toen ik steeds serieuzer en voor zover dat kon zette ik in de winter mijn studie op een wat later pitje. Dat ging lang goed, want in de winter van 2011 op 2012 boekte ik weer progressie. Hoogtepunten waren daarbij een derde plaats op het NK en mijn zevende plek bij de wereldkampioenschappen in Koksijde.”

Vallen, opstaan en weer verder
Ging het dan allemaal voorspoedig? “Nee, eigenlijk niet”, kijkt Sophie terug. “Ik kon die stijgende lijn gedeeltelijk doorzetten, tot ik in de winter van 2012 ziek werd. Een ontsteking in mijn long en een serieuze luchtweginfectie zorgden ervoor dat mijn seizoen in november was afgelopen. Na acht weken herstel was ik weer fit, waarna ik in de zomer een mooi wegprogramma heb mogen rijden met de nationale selectie. Daarbij was deelname aan de Giro Donne een hoogtepunt. Ik werd ook opgenomen in Team Parkhotel Valkenburg, zodat ik ook voor hen wedstrijden kon rijden.”

Het leverde een goed resultaat op, want in de winter van 2013 op 2014 kon Sophie weer laten zien dat ze erbij hoorde. Gemakkelijk was dat in het begin van het seizoen niet, omdat ze bij de internationale crossen achteraan moest starten, maar haar geduld werd beloond. “Zo werd ik vierde op het EK, vijfde in de wereldbeker wedstrijd van Koksijde en tweede op het NK.” Maar het zat zeker niet allemaal mee, want pech was er ook. Flink wat zelfs. “In liefst drie wereldbeker wedstrijden had ik materiaalpech. Daardoor zat er in het eindklassement niet meer dan een negende plaats in. Vervolgens moest ik ondanks een goede vorm afstappen op het WK in eigen land, omdat ik ziek was.”

Nu is het vizier echter weer gericht op de toekomst. “In de afgelopen zomer heb ik eindelijk mijn studie communicatie en informatie wetenschappen afgerond. Dat geeft mij nu de mogelijkheid om fulltime met de sport bezig te zijn. Ik hoop er een mooie winter van te maken!”

Sophie lopend 1

Profiel:

Naam: Sophie de Boer
Geboren: 12 December 1990, te Drachten
Woonplaats: Amsterdam / Enschede
Familie: Vader Meint, moeder Christine en zus Marlene
Opleiding: Bachelor Communicatie en Informatiewetenschappen
Radboud Universiteit Nijmegen
Wielervereniging: WV Schijndel
Wielerploegen: Crelan-KDL / Kalas-Nnof (2014)
Young Telenet Fidea Cycling Team (2011-2013)
ZZPR-Destil (2010)