Sophie de Boer

It giet oan!

11 september 2018

Hoewel ik er alleen de eerste twee jaar van mijn leven gewoon heb, kan ik er toch wel eens een befaamde Friese uitspraak ingooien voor deze blog; It giet oan! Want inderdaad, het gaat gebeuren. Komende zondag rijd ik in Geraardsbergen eindelijk weer mijn eerste cross. Ik ben blij dat het zover is. Sterker nog, anders dan andere jaren heb ik weer veel meer zin in het seizoen, omdat ik toch wat beter kan relativeren en het plezier in het crossen echt teruggevonden heb.

In de afgelopen periode heb ik een aantal wegwedstrijden gereden met Parkhotel Valkenburg. Twee koersen om de Lotto Belgium cup, een aantal criteriums en de Lotto Belgium Tour. Daar heb ik een goed gevoel aan overgehouden. Ook ben ik onlangs nog een week naar Italië geweest voor een trainingsstage.

Al met al heb ik een goede zomer gehad. Ik moest weer beginnen vanaf nul en het was daardoor weer even aanpoten. Wel kwam ik vrij snel terug naar een bepaald basisniveau, maar ik moest veel werk verzetten om echt weer naar een goed niveau te gaan. Ik ben nog steeds heel blij met mijn samenwerking met Marc. Ik denk dat ik er goed voor sta voor het seizoen, maar we hebben wel bewust gekozen voor een programma dat niet maximaal is. 34 crossen rijd ik. Dat is bewust gedaan. Daarnaast zijn er twee trainingsstages ingelast, zodat ik op die momenten weer aan mijn basis kan werken.

“Je moet natuurlijk hard fietsen, maar je moet het ook zes maanden vol kunnen houden.”

Tijdens deze zomer heb ik me deels gefocust op de basis en daarnaast veel trainingen gedaan waarbij ik in het rood moest rijden. De trainingen bleken goed aan te slaan, maar het heeft wel veel tijd nodig gehad om aan mijn basis te werken. Daar moet je ook gewoon de tijd voor nemen en veel duurtrainingen doen. Dat heb ik de afgelopen tijd ook gedaan. Je moet natuurlijk hard fietsen, maar je moet het ook zes maanden vol kunnen houden. Dat is ook de reden dat ik niet alles rijd, maar wel een groot deel. Van de DVV Verzekeringen Trofee en Superprestige rijd ik alles en daarnaast een groot deel van de Brico crossen, de wereldbekers en de kampioenschappen.

 

In Geraardsbergen start ik zondag dus mijn seizoen. Het is heel moeilijk te zeggen wat ik daarvan kan verwachten. In de afgelopen wegwedstrijden en de crosstrainingen voelde ik me goed, maar ik kan op dit moment absoluut niet inschatten hoe het met het crossen zal gaan. Ik hoop vooraan mee te doen, maar vind  het moeilijk om daar echt uitspraken over te doen. Wel zal ik wat wedstrijden nodig hebben om weer vooraan te kunnen starten, want ik sta nu twintigste op de UCI ranglijst.

“De eerste crossen zullen uitwijzen hoe ik er precies voorsta.”

Voor het seizoen heb ik niet per se één doel. Ik wil het liefst ieder weekend goed zijn. Als je kijkt naar het eerste echte meetmoment, dan zullen dat de wereldbekers in Amerika zijn en daarna het Europees kampioenschap. Verder denk ik dat ik me met de beperkte tijd die ik had, wel zo goed mogelijk heb kunnen voorbereiden. De eerste crossen zullen uitwijzen hoe ik er precies voorsta. Ik heb genoeg tijd om mijn conditie te verbeteren. In voorgaande jaren was ik heel gebrand om er het eerste weekend te staan. Nu wil ik het ook zo goed mogelijk doen, maar het seizoen is lang en ik heb genoeg tijd om in het seizoen te groeien. Het alle belangrijkste is dat mijn herstelvermogen weer terug is en dat is best een lange tijd weg geweest door het overtraind zijn. Ik merk dat dat nu weer goed is en dat is ook heel belangrijk, want dan kun je ook tussen de crossen trainen en dat was vorig jaar helemaal niet mogelijk. Toen moest ik bijna een week herstellen om bij te komen en daar word je snel minder van.

“Achteraf ben ik best blij dat ik alles meegemaakt heb.”

Na Geraardsbergen ga ik naar Amerika toe. Dat is voor de punten en het wereldbekerklassement heel belangrijk en ik ben er erg op gebrand om weer vooraan mee te koersen. Ik kreeg onlangs al de vraag wat mijn doel nu was. Of dat meerijden en plezier in de sport vinden is, of is het echt meedoen om de prijzen. Het is sowieso dat laatste. Ik heb ook weer heel veel plezier in het crossen en denk dat ik als persoon erg gegroeid ben door de afgelopen anderhalf jaar. Achteraf ben ik best blij dat ik alles meegemaakt heb. Het was wel zwaar en ik heb een half jaar geleden ook echt overwogen om te stoppen met topsport, maar ik ben vooral heel erg blij dat ik wel doorgezet heb. Dat ik gewoon weer mee ga doen aan het seizoen.

Sophie

Back to overview