Sophie de Boer

Seizoen ten einde en blik vooruit

22 februari 2019

Voor Sophie zit het cross-seizoen erop. Dit weekend staat ze niet meer aan het vertrek en dus heeft ze haar winter achter de rug. “Ik denk dat dit mijn zwaarste seizoen ooit is geweest”, kijkt ze er nu op terug. “Na een redelijk goede, maar ook korte zomer, ben ik goed aan het seizoen begonnen. Achteraf gezien was het wellicht echter toch te vroeg om die reis na Amerika te maken.”

Sophie begon met een twaalfde plaats in de World Cup in Waterloo en daar volgende een kleine week later in Iowa zelfs een vierde plaats op. Terug in Europa liep het echter anders. “Na Amerika heb ik een serieuze dip gehad, waardoor een groot deel van mijn conditie verloren is gegaan. Zoals ik eerder al heb gezegd heb ik de keus gemaakt om wel naar Amerika te gaan, omdat ik de punten ook nodig had om niet buiten de top-50 te vallen. Maar het is lastig geweest om daarna weer wat conditie op te bouwen en te blijven cross.”

Toch volgde er ook zeker beterschap. “Halverwege het seizoen heb ik me gelukkig aardig weten te herpakken en ben ik iedere week beter gaan rijden”, aldus Sophie. “Helaas was dat niet altijd te zien in de uitslag. Ik ben wel heel blij dat ik op het WK nog een top-10 uitslag heb gereden. Het is wel gek om daar nu ‘blij’ mee te zijn, want het is bij lange na niet wat ik kan, maar ik heb geaccepteerd dat het gewoon wat langer duurt dan verwacht om echt terug te komen.”

‘Mis het meedoen voor het podium’
Het lichaam van Sophie had herstel nodig. “Ik heb nog heel lang in 2018 veel klachten gehad en ben nog steeds niet honderd procent de oude. Ik heb echt heel diep gezeten, dus rationeel gezien is het niet gek dat het proces duurt. Toch mis ik het wel heel erg om vooraan te crossen en echt een wedstrijd te rijden, mee te doen voor het podium.”

Nu is het tijd om de wedstrijden even te laten. “Altijd maar in de achtervolging moeten vond ik mentaal zwaar. Na het WK was ik echt helemaal leeg. Vandaar dat ik nu dan ook besloten heb om voor dit seizoen te stoppen. Ik vind het heel jammer dat dit seizoen alweer voorbij is en dat ik zo lang moet wachten op een volgende cross, maar tegelijkertijd kijk ik ook uit naar een periode waarin ik weer veel kan trainen. Zo kan ik weer werken aan mijn conditie, zodat ik echt weer op mijn oude niveau terugkom en blijf.”

Beter startpunt
Onderdeel van de voorbereiding op de volgende winter zal ook een wegprogramma zijn. “Daar heb ik zin in. Ik zal in mei, juni en juli een mooi programma rijden. Gelukkig sta ik weer rond de twintigste plek in de ranking, waardoor ik volgend jaar op de tweede of derde startrij zal staan in de eerste crossen. Dat is een mooi uitgangspunt. Ik ben dus blij dat ik heb volgehouden, zodat ik volgend seizoen weer een beter startpunt heb!”

Foto: Sportfoto.nl

Back to overview