Sophie de Boer

Sophie, hoe gaat het?

19 juni 2018

De afgelopen maanden kreeg ik de vraag vaak; hoe gaat het nu met je? Tijd dus om jullie daar eens wat meer over te vertellen en ik ben blij dat ik dat op een positieve manier kan doen. Het gaat namelijk steeds beter met me. Voor wie het niet helemaal gevolgd heeft of niet meer helemaal scherp heeft; ik was overtraind en ben begin december al met mijn seizoen gestopt. In eerste instantie dacht ik, dat gaat een week of zes tot acht duren. Het werden er wat meer.

Na die eerste periode niets te hebben gedaan, heb ik een test gedaan in Brussel en bleek dat ik nog steeds overtraind was en drie maand moest rusten. Al met al ben ik er bijna vijf maand uit geweest. Ja, ik heb wel wat gefietst, maar trainen kon je dat eigenlijk niet noemen. Ik heb besloten om één en ander te veranderen en ben daarom ook met een nieuwe coach gaan werken; Marc Lamberts. Die is bij veel volgers van het veldrijden en wielrennen wel bekend. Hij is ook de coach van onder meer Wout van Aert en Nikki Brammeier en is aangesloten bij LottoNL-Jumbo. De samenwerking gaat heel goed.

“Het begin is er wel weer en ik ben weer helemaal gezond”

Tijd om te koersen dus? Nee, dat voorlopig nog niet. Na zo’n vier a vijf weken getraind te hebben, heb ik vorige week een test gedaan. Die was best positief. Er is veel werk te doen, maar het begin is er wel weer en ik ben weer helemaal gezond. Mijn herstel is weer normaal. Nu moet ik dus echt weer aan mijn bezig gaan werken en dat is ook de reden dat ik geen wedstrijden rij op dit moment. Ik train wel voluit, maar moet wel heel erg opletten. Waar je normaal gesproken na een seizoen wat gas terugneemt en wel weer iets moet opbouwen, moet ik in dit geval helemaal vanaf nul beginnen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

 

Talent vergaat niet, dus de test was ook wel redelijk, maar wil ik over drie maanden op wereldniveau meedraaien dan moet ik nu wel alles op alles zetten om dat niveau te halen. Ik ben heel gemotiveerd om dat te gaan halen. De afspraak is dat ik nu weer een blok van vijf weken train en dan opnieuw een conditietest doe. Afhankelijk daarvan kijken we of mijn basis goed genoeg is om weer op de weg te koersen. Dat programma zal dan wel kort zijn, want ik begin niet eerder dan eind juli of begin augustus.

“Ik kies voor het leggen van een zo groot mogelijke basis”

Mijn cross-seizoen staat dan ook al snel voor de deur. Op 16 september begin ik daarin, in Geraardsbergen. Daarna ga ik naar Amerika. De komende drie maanden zal het hard werken zijn om er te komen, maar ik ben heel blij met Marc. Persoonlijk vind ik hem een super goede coach, die echt verstand heeft van zaken. Ik zet alles op een het cross-seizoen. Daarom kies ik nu voor het leggen van een zo groot mogelijke basis, zodat ik het hele seizoen mee kan.

Eén van de dingen die me trouwens ontzettend motiveren, is het ontdekken van nieuwe routes. Zo deed ik op uitnodiging van mijn nieuwe fietsensponsor Trek vorige week mee aan de Parel van de Veluwe Toertocht. Die was echt mooi en ging over het noordelijke deel van de Veluwe. Zelf heb ik jaren in de regio rond Arnhem en Nijmegen gewoond en daar veel gefietst, maar nooit aan deze kant. Ik vind het leuk om weer nieuwe routes te ontdekken. Dus wie nog tips heeft voor leuke routes, niet te ver van Amsterdam, laat het zeker weten! Maandag vertrek ik trouwens wel eerst twee weken naar Mallorca, voor een trainingsstage. Ook daar ga ik zeker genieten van de mooie plekken die ik dan aandoe tijdens mijn trainingen.

Sophie

Back to overview