Sophie de Boer

Yorkshire zware maar mooie start van wielerseizoen

06 mei 2019

Het wielerseizoen is voor Sophie nu echt begonnen. Ze maakte natuurlijk al de nodige trainingskilometers op de weg, maar vrijdag en zaterdag reed ze ook haar eerste wedstrijd van het seizoen. In de Tour de Yorkshire was er direct succes voor haar team Parkhotel Valkenburg. Lorena Wiebes schreef de eerste van twee etappes op haar naam. “Het was heel gaaf dat we die overwinning met het team pakten.”

Sophie kwam binnen bij een team dat al goed op dreef is. “De ploeg doet het dit jaar hartstikke goed”, vertelt ze. “Ze hebben al best wat prijzen bij elkaar gereden en de sfeer in de ploeg is ook heel goed. Ik zag er dan ook wel echt naar uit om in Yorkshire met hen te gaan rijden. De eerste dag pakte het ook heel goed uit met Lorena. We moesten op het laatst nog een gat naar de kopgroep dichtrijden en hebben met het team laten zien dat we ook heel veel vertrouwen in haar hebben. Ik ben blij dat ik zelf tot diep in de finale nog mijn steentje heb kunnen bijdragen.”

Waar de eerste rit in een massasprint eindigde, werd de tweede rit een waar slagveld. “We hadden wel in ons hoofd om de leiderstrui van Lorena te verdedigen, maar door de weersomstandigheden met kou, regen, wind en hagel en ook nog een heel zwaar parcours, bleek het toch wel heel lastig te zijn. Met de hele ploeg hebben we toch wel aanvallend gereden en in het begin van de wedstrijd wat teveel energie erin gestoken, waardoor bij de meesten het beste er wel af was toen we nog best wel een stuk moesten. Het was jammer dat we de tweede dag dus geen finale konden rijden.”

Na afloop kon Sophie echter een goede balans opmaken. “Ik ben blij dat mijn conditie wel echt goed is. De tweede dag kwam ik ook in de tweede grote groep binnen en ik ben blij dat deze twee dagen weer in de benen zitten. Nu moet ik hier wel even goed van herstellen, want het waren wel echt lastige dagen en het is best heftig om hiermee te beginnen. Maar al met al ben ik wel heel blij met hoe het tot nu toe gaat en ik ben vooral heel blij dat ik weer helemaal de oude ben.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

 

Dat helemaal de oude zijn, dat heeft wel even geduurd. “Vorige zomer dacht ik ook al dat ik weer redelijk richting mijn oude niveau ging, maar als ik het vergelijk met hoe ik me nu voel, is dat best wel een groot verschil. Als ik terugkijk is het de afgelopen jaren langzaam bergafwaarts gegaan en daardoor was het referentiekader ook een beetje zoek, met hoe ik me normaal zou moeten voelen. Dat is nu eindelijk weer terug. Dat is heel prettig.”

Na een korte ski-vakantie begon Sophie al vrij vlug na de winter met haar voorbereiding op de wegwedstrijden. “Daar heb ik bewust voor gekozen”, vertelt ze. “Omdat ik weer snel wedstrijden wilde rijden en fit wilde worden. Aan het einde van het cross-seizoen had ik denk ik best wel een stijgende lijn te pakken, maar na de WK was het wel een beetje op. Ik had er vooral behoefte aan om in een rustige trainingsperiode aan mijn basis te werken. Dat heb ik gedaan. Eerst op Gran Canaria en daarna, na kort thuis te zijn geweest, een wat langere periode op Mallorca. Op beide plekken heb ik heel goed kunnen trainen.”

Het heeft al met al ook voor een goed gevoel weten te zorgen. “Ik kan voor het eerst ook weer zeggen dat ik weer honderd procent fit ben. Hoe ik me nu voel is echt nog wel een groot verschil met afgelopen winter, dus ik denk dat ik eindelijk echt weer honderd procent hersteld ben. Ik zit ook weer goed in mijn vel. Er is ook een groot verschil in wat ik fysiek nu weer aan kan. Zo heb ik in de afgelopen weken echt veel meer kunnen trainen dan wat ik in de afgelopen twee jaar heb kunnen doen. Ik ben weer helemaal belastbaar. Deze week ga ik goed herstellen en dan rijd ik vanaf vrijdag het driedaagse Festival Elsy Jacobs in Luxemburg, waarna ik me voor ga bereiden op de Women’s Tour. Ik hoop dat ik in Luxemburg weer wat beter ben dan afgelopen weekend.”

Back to overview